- Lisztek - Lisztkeverékek
- Tészták - Tésztafélék
- Rizsek- Kásák - Morzsák
- Hüvelyesek
- Szemes gabonák
- Magok - Rágcsálnivalók
- Keményítők - Sűrítők - Zselésítők
- Pelyhek - Puffasztottak
- Cukrok - Édesítők
- Növényi krémek - Lekvárok
- Sütési anyagok - Pudingporok
- Állati eredetű tartós tejek
- Tejhelyettesítő növényi italok
- Mártások - Szószok - Pestók
- Szendvicsfeltétek - Pástétomok
- Majonézek - Mustárok
- Paradicsom készítmények
- Olajok - Növényi zsírok - Ecetek
- Műzlik - Aszalványok
- Kakaók - Csokoládéporok
- Édességek - Nassolnivalók
- Szörpök - Ivólevek
- Konzervek - Üvegesek
- Kávék - Tejporok
- Teafélék
- Fűszerek - Ízesítők - Levesporok
Tartós élelmiszerek
Hűtött élelmiszerek
Mirelit élelmiszerek
Táplálékkiegészítők
Tisztítószerek és testápolás
Biorganik bio árpa
Szemes gabonák
Biorganik bio árpa
Kiszerelés:500 g
Rendelési kód:24607
Bruttó ár:
770 Ft
darab
Biorganik bio árpa
Az árpa az egyik legrégebbi gabonánk, a vikingek és a római gladiátorok eledele. A sör és a skót, illetve ír whiskey fontos alapanyaga, Olaszországban pedig koffeinmentes kávéhoz használják.
Az északi, hidegebb tájak jellemző kalászosa, de minden éghajlaton termeszthető, beleértve a hegyvidékeket is.
Az árpa magas rosttartalmánál fogja kedvezően hat a koleszterin- és vércukorszintre. Segíti az emésztést és nyugtatja a gyomrot (gyomorrontást követően jó hatású lehet egy lágy, kicsit szétfőtt, kevés sóval, fűszer nélkül készült árpakása).
A többi gabona mellett kiemelkedő a vitamin- és ásványi anyagtartalma. Jelentős a kálium-, magnézium-, kalcium-, foszfor-, cink- és vas-, illetve B- és E-vitamintartalma. Ebből kifolyólag nyugtatóan hat az idegrendszerre és hűti a szervezetet.
Gluténérzékenyek nem fogyaszthatják! Az árpa ugyan nem tartalmaz glutént, de hordein nevű fehérjéje kiválthatja az érzékenységet, ezért lisztérzékenység esetén árpa és abból készült termékek sem fogyaszthatók (pl. sör).
Felhasználás: Önmagában kenyér nem készíthető belőle, de még így is rendkívül változatosan fogyasztható. A hántolt árpa, avagy gersli nemcsak a köretek széles skáláját színesítheti, de felhasználható édes és sós kásák, töltött, rakott és egytálételek készítéséhez, illetve levesbetétként is. Diófélékkel, asztalt gyümölcsökkel elkeverve desszertként tálalható.
Főzés előtt érdemes néhány órára (vagy egész éjszakára) beáztatni, de még így is viszonylag hosszú a főzési ideje (kb. 40 perc).
Összetevők: árpa*
*= Ellenőrzött Ökológiai Gazdálkodásból HU-ÖKO-01
Származási ország: Ausztria